Met de verjaardag van onze koning kleurt deze maand oranje. In ons vak is content the king. Want ja, er wordt royaal mee rondgestrooid. Het kan dan ook ingewikkeld zijn elke keer weer met (no pressure) unieke content te komen. Een goed verhaal maken is één – je doelen er effectief mee bereiken, is een vak apart. Een strakke contentstrategie helpt hierbij.
Misschien ben je goed bezig. Je hebt je spreadsheet met content tot halverwege Q 2,5 gevuld. Hier en daar nog wat gaten… Maar hé, er moet ruimte blijven voor eeuwige spoedjes, toch? Toch valt het niet mee om te blijven vernieuwen. Je beweegt je in een supersnelle wereld: hypes komen en gaan, nieuwe platforms introduceren, algoritmes veranderen, en in al dat mediageweld wil je de pareltjes van je organisatie laten uitblinken. Hoé dan? Doorloop de volgende stappen, en je bent al dichtbij. Neem hier de tijd voor: wat je investeert, haal je eruit.
Een goede contentstrategie zorgt ervoor dat je niet hoeft te schreeuwen,
als je helder hebt hoe jij je doelgroep aanspreekt.
1. Zelfkennis is alles.
Weet wie je bent.
Kijk eens in de spreekwoordelijke spiegel. Waar staat je merk voor? Wat is je verhaal? Wat drijft je? Waar ben je trots op? Wat is je karakter? Ben je avontuurlijk, hartelijk… of regisseur? Dat is je startpunt. Kies een contentstrategie die daarbij past. Want je hebt je karakter mee, dát onderscheidt je van het merk links en rechts van je. Laat je karaktereigenschappen weerspiegelen in je content.
2. Wat wil je bereiken?
Stel je doel vast.
Goede content staat in dienst van je organisatie- en communicatiedoelen. Wil je zorgen voor meer aankopen of meer donateurs werven? Of wil je bekend staan als expert of voorloper binnen je branche? Bedenk wat je wil bereiken, op lange en korte termijn.
3. Geef je publiek een naam.
Creëer een karakterschets.
Stel je je ideale klant voor. Nee, stop. Niet dagdromen. Baseer je op de feiten en de informatie die je al hebt. Geef antwoord op onderstaande vragen over je doelgroep, en doe dit zo specifiek mogelijk. Hoe uitgebreider je karakterschetsen, hoe meer inzicht het je oplevert.
Formuleer uiteindelijk verschillende ijkpersonen van je type klanten. En vergeet niet: geef ze een naam. Hoe persoonlijker, hoe beter!
4. Wat zeggen de cijfers?
Duik in de archieven.
Analyseer wat je de afgelopen tijd aan content hebt gepubliceerd. Maak hierbij gebruik van je online data; van je sociale media en website. Waar wordt goed op gereageerd? Wat werkt en wat niet? Bied je relevante content voor alle ijkpersonen, of verlies je er een uit het oog? Met deze learnings formuleer je randvoorwaarden voor toekomstige content.
5. Ga op klantreis.
En stippel de contentroute uit.
Wil je weten welke content nuttig is voor jouw klant? En wil je weten hoe jouw verhaal voor hem van betekenis kan zijn? Reis met hem mee. Stap in zijn schoenen. Want voor hij donateur wordt of je product koopt, doorloopt hij een aantal stappen. Breng deze in kaart en besluit per stap welke kanalen en wat voor soort content het meest passend zijn om je ijkpersoon te bereiken en jouw verhaal te laten aansluiten.
Vervolgens besluit je bij elke stap welke content hierbij past. Zo maak je in je content dus niet alleen een onderscheid per ijkpersoon, maar per ijkpersoon ook onderscheid in de stap van de klantreis waar ze zijn. Dus: niet alleen onderscheid tussen de zakelijke reiziger en de 65+ reiziger, maar ook tussen de zakelijke reiziger die interesse heeft en de 65+ reiziger die al in de beslisfase zit over het reisabonnement.
6. Bewaar het overzicht.
Giet de contentroute in een kalender.
Nu je al deze info hebt… Maak een kalender, één duidelijk visueel overzicht: op welke momenten in het klantproces, welke onderwerpen, welke ijkpersonen, welke kanalen. Verlies je doelstellingen hierbij niet uit het oog. En plan achterstevoren: denk vanuit je doelen.
Staat het in je kalender? Dan is het nog niet in beton gegoten. Online verandert alles zo snel! En wees flexibel: houd ruimte voor actuele onderwerpen. Sta open voor nieuwe ontwikkelingen, maar houd vast aan je strategie.
7. Creëer goede content.
Verbluf je doelgroep met content die ze willen.
Met een goed gevulde kalender heb je op hoofdlijnen je contentonderwerpen uitgedacht. Maar hoe kom je aan je content?
Goede content is waardevol en duurzaam:
Het geeft je de kans jezelf te laten zien, voorziet in een behoefte van een ijkpersoon
en blijft voor langere tijd relevant.
Een paar tips:
Verpak jij net als IKEA je producten in steengoede contenformats?
Werf jij net als Defensie je mankracht met slimme games?
Et voilà: je bent er klaar voor. De contentstrategie die je wist dat zou komen, is eindelijk hier. Laat je niet ontmoedigen, maar ga lekker aan de slag! Hier hulp bij nodig? Je weet ons te vinden!