fbpx

Ruimte voor nieuwe ideeën3 werkvormen voor een creatieve brainstorm

Af en toe een stap terug doen en met afstand naar je business kijken, levert ruimte op voor nieuwe ideeën. Voordat je het weet is dat nieuwe product of kansrijke idee geboren! En om brainstormen spannend en creatief te houden, hebben wij 3 mooie werkvormen voor je verzameld.

Brainstormen?

Even kort uitzoomen: brainstormen kunnen we allemaal wel toch? Een mindmap tekenen en iedereen roept leuke ideeën. Dan kom je er wel, zou je denken. Soms dus niet. Dan zit je vast: in je team, in je eigen gedachtencirkel of gewoon omdat het de zoveelste brainstorm is en de creativiteit op lijkt.

Brainstorm-basics

Even terug naar de basics: wat zijn ook alweer de basale ‘brainstorm-spelregels’?

  • Houd de vraag scherp
    Formuleer vooraf duidelijk de vraag waarop je in je brainstorm antwoord wilt. Zorg dat deze vraag goed zichtbaar is. Schrijf de vraag op de flip-over, zet ‘m op het scherm of leg een groot vel met de vraag op de grond of op de tafel.
  • Wat een goed idee!
    Een brainstorm komt echt lekker op gang als iedereen zich vrij voelt om te roepen wat hij of zij denkt. Hoe gek ook, want juist door op elkaars gedachten in te gaan, ontstaan nieuwe wegen. Reageer daarom uitsluitend positief op elkaars input. Nee is het verboden woord en ook ja-maar willen we niet horen. Spoor elkaar liever aan voor een goede flow.
  • Van divergeren naar convergeren
    Brainstormen gaat altijd in twee fasen: divergeren (breed denken – zoveel mogelijk ideeën verzamelen) en convergeren (focussen, selecteren). Houd hier in de voorbereiding rekening mee.
  • Denk in woorden én in plaatjes
    Het éne teamlid is een typische beelddenker, terwijl de ander meer taal georiënteerd is. Hoe top is dat? Benut de capaciteiten van zowel de beeld- als de taaldenkers, door altijd zowel naar woorden en zinnen te vragen als naar beelden. Want hoe klinkt dat? roept andere input op dan hoe ziet dat eruit? Laat niet alleen iemand meeschrijven, maar laat ook iemand meetekenenen.
  • Voorbereiding is het halve werk
    Geef je team de gelegenheid de brainstorm voor te bereiden. Wie dat fijn vindt, kan dan alvast zelf nadenken.
  • Ga naar de spreekwoordelijke hei
    Wil je het optimale van uit je brainstorm halen? Kies dan ook voor een andere omgeving. Een teamdag op de hei, overleg in een café of maak je geest vrijer door als kinderen de speeltuin in te gaan. Maar het kan ook in jullie eigen kantoor. Door eens niet aan tafel te gaan zitten, maar op de grond. Of wat denk je van brainstormwandelen? Sowieso is beweging goed voor je brein en dus voor de brainstorm.

 


 

Drie werkvormen voor een creatieve brainstorm

1) Brein-warming-up

Duur:  5 minuten
Benodigd: Willekeurig voorwerp (bijvoorbeeld koffiemok, nietmachine, pen)
Opdracht: Waar is dit allemaal voor te gebruiken? Los van of het er voor bedoeld is… om de planten water te geven je haar in een paardenstaart te doen, door de koffie te roeren, enzovoort.
Vorm: Pop-up-style: roep wat in je opkomt. Applaudisseer voor super originele ideeën.

2) Laat Superman het werk doen

Duur: 15 minuten
Benodigd: Voor iedere deelnemer pen en papier
Opdracht: Iedereen neemt een superheld in gedachten (Kuifje, Jezus, Spiderman, Lara Croft?). Hoe zou jouw superheld de vraag die op tafel ligt aanpakken? Geef je gedachten de vrije loop en ga lekker fantaseren. Maak (als variant) gebruik van de volgende hulpvragen:  

  • Wat zou je in een ideale wereld doen? 
  • Als je € 10.000.000 had, hoe zou je het probleem dan oplossen? 
  • Hoe zou iemand uit 2150 dit benaderen? 

Vorm: individueel de heldenoplossingen opschrijven en daarna in duo’s of plenair met elkaar delen. Of direct plenair brainstormen, telkens vanuit een andere superheld denkend. 

3) Speel advocaat van de duivel

Deze werkvorm is heel concreet: het onderwerp ligt op tafel en de deelnemers gaan er in twee teams naar kijken. De ene helft schrijft op losse kaartjes alleen maar problemen op. Het andere team juist oplossingen.

Vervolgens start het ‘probleemteam’ door telkens een probleemkaartje toe te lichten. Het ‘oplossingsteam’ reageert door uit hun kaartjes een passende oplossing te zoeken. Het zal niet allemaal naadloos aansluiten. Wel zorgt deze vorm voor unieke conversatie!

Spannend maken? Geef het ‘oplossingsteam’ een punt wanneer zij een passende oplossing aan het probleem kunnen koppelen. Lukt dit niet? Dan krijgt het ‘probleemteam’ een punt.

 



Betrek invloed van buiten

Nog effectiever te werk gaan? Vraag iemand van buiten om je brainstorm te begeleiden. Een externe heeft geen last van ‘oogkleppen’ en wordt niet gehinderd door enige kennis of (onbewuste) grenzen van je team, bedrijf of organisatiecultuur. En jawel: wij doen dat graag! Onze adviseurs beschikken over nog veel meer creatieve werkvormen en direct toepasbare tips. Zij begeleiden jullie met een frisse dosis energie én objectiviteit richting unieke ideeën.

  • Duur: 2 uur 
  • Locatie: Welkom bij ons op kantoor in Haarlem. En natuurlijk komen we ook graag jullie kant op en kennen we goede brainstormlocaties.  
  • Prijs: € 450, inclusief intakegesprek en voorbereiding. Groepsgrootte maximaal 8 personen, exclusief catering en 21% btw. 

Voel je de inspiratie al? Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie.

Diensten die we hierbij inzetten

Alisa Post
Oprichter/eigenaar, strateeg, trainer
Partnerbadge LeadInfo
  • Buro Dirigo
  • Hendrik Figeeweg 1-U
  • 2031 BJ Haarlem
Mensen maken merken
×

Hej!

Leuk dat je ons appt! Stel ons gerust een vraag of zeg gewoon even gedag 👋🏻

× Stel ons een vraag