Een strategisch dilemma, landelijke campagne of nieuwe workshop. Uitdagingen trappen we bij Buro Dirigo af met een creatieve sessie: een brainstorm. Hiermee doorbreek je vaste patronen en door de synergie ontstaat er iets nieuws en verrassends.
Sinds corona ons op afstand van elkaar houdt, moesten ook wij de klassieke brainstorm opnieuw uitvinden. In deze blog delen we 5 van onze ontdekkingen met je.
Brainstormen op afstand, het lijkt een tegenstelling. Basis-ingrediënt is juist samen. Specifieker: samenkomen. Dat heeft een paar duidelijke voordelen: als je elkaar ziet, vang je ook non-verbale reacties op, waar je als brainstormleider op kunt inhaken. En je voelt de sfeer aan. Daarnaast geeft samenkomen het signaal: we zetten er gezamenlijk de schouders onder. Nu we vanuit onze thuiswerkplekken inbellen, valt een deel van deze charme weg. Wat blijft er over?
Je zou kunnen zeggen: genoeg. Want, waarom zou je eigenlijk brainstormen? We weten immers dat de laatste wetenschappelijke inzichten aantonen dat het effectiever is om in je eentje op ideeën te komen.
Brainstormen is en blijft een van de meest efficiënte manieren om vaste patronen te doorbreken en creativiteit aan te boren.
Eigenwijs als we zijn, denken we dat een combinatie ons verder brengt. Ruimte om zelf te denken, dat hoort erbij. Maar daarna kiezen we ervoor om die gedachten te delen in de groep, waarna je kunt gaan mixen en matchen en associatief voortborduren. Het is steeds weer onze ervaring dat je samen toch echt origineler uit de hoek komt. Dus de brainstorm blijft, wat ons betreft – ook tijdens corona. Om het zo leuk en productief mogelijk te maken hebben we inmiddels een paar afstand overbruggende tips opgedaan. Die delen we graag:
Tip 1: Ga brainstormwandelen
Jas aan, sjaal om en gáán. Buitenlucht doet goed en stimuleert creativiteit. Een brainstormwandeling op afstand wordt wel een beetje lastig als je met acht man de hei op gaat, maar wat dacht je van een wandeling met 1 collega? Voorwaarde om het een productief rondje te maken is wel om het goed te organiseren.
Bijvoorbeeld zo: nadat je even hebt bijgepraat, zet je een timer om allebei eerst tien minuten in stilte te wandelen en na te denken over de uitdaging. En vervolgens krijgt ieder vijf minuten om zijn/haar ideeën te delen. Op een bankje kun je daarna met een schetsblok de ideeën opschrijven en combineren.
Tip 2: Verplaats jezelf
Maak er een gouden regel van dat iedereen tijdens een brainstorm naar een andere ruimte in het huis verkast. Je bed, de keukentafel of trek je jas aan en maak het jezelf comfortabel in het herfstzonnetje.
Tip 3: Camera aan
Dit is net als tip 2 een ultrakorte tip: iedereen moet zijn/haar camera aandoen. Zo kun je elkaars reacties peilen, wat de brainstormleider helpt het proces te stroomlijnen.
Tip 4: Laat je niet pow’en maar wow’en door de nieuwste brainstormtools
Als je een beetje bent zoals ik, dan sta je niet te meteen te juichen bij nieuwe tools en apps. Een set verse stiften en een groot blanco papier heeft in eerste instantie meer aantrekkingskracht op me. En toch, als je er eenmaal induikt, is het al snel prettig zwemmen.
Dit zijn een paar van onze favorieten:
De interface van Miro met meerdere cursors en videochat-integratie.
Tip 5: Start met een energizer
Dit is eigenlijk altijd een goed idee, maar online al helemaal – omdat het bijdraagt aan een meer losse sfeer en connectie met elkaar.
Drie leuke energizers:
Bonustip: zorg voor een goede rolverdeling
Geen nieuwe tip, maar een aspect dat voor een productieve brainstorm op afstand zo mogelijk nog belangrijker is dan voor een gebruikelijke brainstorm: de rolverdeling. We houden bij Buro Dirigo meestal deze drie rollen aan om alles gladjes te laten verlopen:
Wat zijn jullie ervaringen met brainstormen op afstand?
Geef een antwoord